Project omschrijving

Met Bouwplast lichtstraat naar Beter Leven keurmerk

Een bestaande pluimveestal in Dronten heeft een ‘upgrade’ gekregen. Met behulp van Bouwplast kunststof kozijnen is er een goede daglichtinval in de stal gerealiseerd, waarmee de stal voldoet aan de eisen voor 1 ster Beter Leven.

Kozijnen in sandwichwanden gezet

Voor de verbouwing waren de buitenwanden van de stal afgewerkt met dichte sandwichpanelen en bestond de lichtvoorziening in de stal voornamelijk uit kunstlicht. De nieuwe kunststof kozijnen zijn direct in de sandwichwanden gemonteerd. Daarvoor zijn er eerst gaten gezaagd, die met zetwerk zijn afgezet.  Om de ramen op de juiste hoogte te kunnen plaatsen, is de damwand 15 centimeter omlaag gehaald.

Natuurlijke daglichtinval en diffuus glas

De Bouwplast kunststof kozijnen zijn in de zijwanden van de stal geplaats, waardoor het daglicht goed over de stal wordt verdeeld. De ramen zijn voorzien van diffuus glas, dat het invallende licht breekt en verspreidt. Zo ontstaan er geen lichtplekken en profiteert het pluimvee overal in de stal van daglichtinval. Het natuurlijke dag- en nachtritme dat hierdoor ontstaat, is een belangrijke vereiste voor een Beter Lever keurmerk.